ROCKNET.NL

Gåte – Margit Hjuske (Noorwegen)

Via een Noorse vriendin kwam ik een aantal jaren voor het eerst in aanraking met Noorse (en later andere Scandinavische) folk/rock muziek. De band Gåte met als boegbeeld de loeisterke stem van Gunnhild Sundli trok me meteen aan toen ik het voor het eerst hoorde. Nu is mijn Noors een beetje roestig dus de onbegrijpelijke teksten hebben in mijn Nederlandse oren automatisch iets mystieks. Maar ook de algehele sound van de band sprak meteen aan. Soms ingetogen, soms all-out rock maar altijd origineel en vaak atmosferisch. En een violist (Sveinung Sundli; broer van Gunnhild) in de band doet natuurlijk wonderen voor het ‘folk’ geluid. De nummers zijn in sommige gevallen bewerkingen van daadwerkelijke volksmuziek maar ik heb nooit kunnen achterhalen welke precies.. De online literatuur over de band is grotendeels in het Noors en de Engelse pagina’s die ik vond geven geen uitsluitsel over wat oorspronkelijk materiaal is en wat bewerkte volksliedjes zijn.

Ik ben bijzonder benieuwd of jullie ook bij de strot gegrepen worden net als ik destijds of dat jullie je binnen 2 minuten ergeren aan het onverstaanbare gebrabbel en de uitermate RRRRRRollende RRRRR die de Noorse taal (ont)siert. Hoe dan ook: het leek me een originele post om de vrijdag mee in te luiden en de werkweek mee af te sluiten. Enjoy!

posted by Antikal in Bands,Female singer,Guitar,Violin and have Comments (2)

2 Responses to “Gåte – Margit Hjuske (Noorwegen)”

  1. Teunis Teunis says:

    Crap, ik was Noorwegen helemaal vergeten! 😉 Och, nostalgie, 2001 was ‘t niet? Vanuit de kroeg rechtstreeks door….. Damn, hoe heette die AIO ook alweeRRRRRRRR?

    Het nummers zuigt diepe brokken trouwens. Zonde van de inspanning @ Gåte (en jouw post :))

  2. Janneman Janneman says:

    Ik begon -- om volstrekt andere redenen -- net een beetje aan Zweeds te wennen, dus dan kan Noors er ook wel bij.
    Ik vind het niet bijzonder tijdens de coupletten, maar zodra de rest van de band erbij hakt is het geweldig.

Place your comment

You must be logged in to post a comment.

Get Adobe Flash player